I have raced it already a 100 times !

Met veel plezier heb ik de afgelopen weken weer naar de Olympische spelen gekeken. Los van de politieke perikelen, een feest waar honderden mensen samen komen die jaren zich intensief hebben ingespand om voor henzelf topprestaties neer te zetten en ondertussen miljoenen mensen te entertainen.

Naast de geweldige topprestaties van het Nederlandse team (wie had ooit gedacht dat we zoveel medailles zouden winnen) was er 1 atlete die mijn hard heeft gestolen. Het was de Amerikaanse Mikaela Shiffrin. Als 18 jarige een van de jongste slalom winnaars op het onderdeel skien. Nu waren wij op dat moment zelf ook aan het skien in Oostenrijk, wellicht hielp dit ook.

Maar wat ons echt raakte was de volgende opmerking. Na het winnen van haar race werd ze geïnterviewd of ze het zelf ook niet bijzonder vond dat ze al goud won bij haar eerste olympische spelen. Hierop maakte Mikaele de volgende opmerking: voor mij is het niet de eerste olympische spelen. Ik heb deze race al honderden keren gedaan in mijn hoofd. Van de voorbereiding van het naar boven gaan, het wachten op de start, de afdaling zelf, zelfs al het interview na afloop.

Winnen is niet iets wat vanzelf komt. Het is een focus die je aanbrengt en waar je je hart en ziel in legt. Iets wat je in je hoofd voorneemt en op basis daarvan je acties afstemt. Niet iedereen kan winnen, maar een ieder kan wel een doel voor ogen nemen en de kracht van visualisatie gebruiken om het doel een stuk dichterbij te brengen.

Welk doel heb jij voor ogen en hoe ga jij hier kracht bij zetten ?

 

 

Leave a comment